Program edukacije trenera: 2. stručno predavanje

Škola nogometa NK Maksimir nastavlja s programom edukacije trenera. Ovaj put naš gost bio je svjetski poznati košarkaš Dino Rađa. Mislimo da nije potrebno govoriti što je i tko je Dino Rađa u svijetu profesionalnog sporta zato ćemo odmah krenuti na temu ovog stručnog predavanja. Ovog puta tema je bila motivacijskog karaktera te smo se malo odmaknuli od samog nogometa.

Dino Rađa: “Talent ili rad?”

Kao što smo već rekli naš gost 2.stručnog predavanja bio je Dino Rađa. Dino je svjetski poznata ličnost koja je svoju popularnost stekla igrama na košarkaškom terenu. Mi smo nogometni klub te će se možda neki od Vas zapitati kakve on poveznice ima s nogometnom. Naša vizija je da treneri u školi nogometa moraju biti učitelji, motivatori i na kraju treneri. Zato nam je u goste došao Dino koji je košarkaš ali prvenstveno sportaš. To je poveznica kojom smo se mi vodili kad smo ga pozivali u goste. Košarka i nogomet su dva potpuno različita sporta ali zato postoje mnoge poveznice kao što su motivacija, broj ponavljanja, rad, talent…

Dino je u svojem predavanju koje trajalo skoro 2 sata prepričao mnoge anegdote iz svog profesionalnog sportskog života.Mi ćemo Vam izdvojiti samo neke zato što je stvarno bilo puno zanimljivih i edukativnih priča.

Jedna od najupečatljivijih anegdota koju nam je Dino ispričao je:

“Ja sam 90. godine potpisao ugovor u Rimu i prva stvar u koju sam uložio bio je kondicijski trener. Ni auto ni brod ni stan ni kuća. I prilikom ovakvih predavanja ja volim reći jednu rečenicu: Majka uspjeha je broj ponavljanja. To je nešto što ne možete nadoknaditi.”

Zanimljivo je dodati da je taj kondicijski trener narednih 12 godina radio sa Dinom.

Sljedeće pitanje bilo je: Talent ili rad?

“Talent je nešto što je precijenjeno. Super je kad ga imaš ali talent bez rada je nula. Rad bez talenta je puno, a kad imaš rad i talent onda dobiješ ekstra zvijezdu. Onda dobiješ Modrića, Mandžukića…

Još jedna priča i motivacija koju je Dino spomenuo:

“Igrač koji je fizički spreman to je jedno takvo zadovoljstvo, kad izađeš na teren gdje ti ne treba ništa, sve znaš i di si moćan i jednostavno gaziš, pretrčavaš. Ljudi pored tebe spuštaju ruke na koljena, a ti pored njih juriš. Da bi došao do tog stadija moraš biti teški mazohista.”

Prijatelji na terenu?

“Danas se djecu mora učiti motoričke stvari i te socijalne stvari. Ja recimo kad sam bio u KK Split svojim sam trenerima rekao kad se ide na put, mobiteli u košaru. Pola sata nakon  večere javiti se roditeljima ali drugo nema mobitela, nema slušalica. Izvolite komunicirajte, budite prijatelji. Prvo se naučite biti prijatelji jer kad si s nekim prijatelj onda ćeš za njega potegnuti i na terenu.”

Ovo je bio samo kratki dio onoga što nam je Dino ispričao jer da smo sve napisali ovaj članak bio bi predug. Naši treneri su sigurno čuli mnogo toga korisnog što će moći prenijeti djeci koju treniraju.

Mi se ovim putem želimo zahvaliti u ime NK Maksimir gospodinu Dini Rađi koji je izdvojio svoje vrijeme i upoznao nas sa svijetom profesionalnog sporta!

Škola nogometa NK Maksimir nastavlja sa svojim programom edukacije trenera gdje će nas u 6.mjesecu posjetiti još jedna poznata osoba iz svijeta sporta.

Na ovom linku možeš provjeriti koja je tema bila na 1.stručnom predavanju: https://nk-maksimir.hr/skola-nogometa-maksimir-program-edukacije-trenera/

 

#samojejedanmaksimir

 

skola-nogometa